Komplett kurslitteratur för barn och fritid i gymnasieskolan

HypocampusCares digitala läromedel är för lärare som vill bygga undervisningen på metoder som enligt forskning ger effektivast inlärning. Ni får tydlig kurslitteratur kompletterad med verktyg som självrättande quiz, textuppläsning och begreppslistor. Allt följer Skolverkets läroplan och finns samlat på vår studieplattform Cortexio.

En utbildningsplattform som revolutionerar hur vi lär oss

Läsvy med språkstöd

Med våra böcker kan eleven enkelt anpassa läsupplevelsen efter sina behov. Eleven kan få texten uppläst och göra markeringar och noteringar i texten. Böckerna håller ett enkelt språk och innehåller även begreppslistor som förklarar viktiga termer i detalj.

Quiz och smart repetition

Efter varje kapitel har vi självrättande quiz. Under frågesessionerna får eleven repetitionsfrågor på tidigare kapitel, baserat på sin egen tidigare prestation för att säkerställa långsiktigt lärande.

Lärarstatistik med elevens progression

Lärare får möjlighet att se elevernas svar och följa varje elevs progression för att enkelt kunna se när och var man behöver sätta in extra studiestöd.

Fördelar med HypocampusCare och Cortexio

För utbildare

För eleven

Kurslitteratur Gy25

Här hittar du aktuella böcker för Gy25. Allt innehåll följer Skolverkets nya ämnesplaner för barn- och fritidsprogrammet. Titlarna lanseras löpande och de första är redan klara – klicka här för att få smakprov! 

Boken ger en omfattande introduktion till ledarskap och planering av aktiviteter. Grupprocesser, konflikthantering och det sociala sammanhangets betydelse för lärande och samspel är centralt. Läsaren får praktiska verktyg för att planera, genomföra och utvärdera aktiviteter anpassade till olika målgrupper och individuella förutsättningar. Samtidigt betonas kvalitetssäkring, säkerhet och riskanalyser.

Aktivitetsledarskap nivå 1 utforskar aktivitetsledarens roll och vikten av anpassat ledarskap, både individuellt och i grupp. Akuta nödsituationer, säkerhetsutrustning och yrkesetiska riktlinjer behandlas tillsammans med lokala förutsättningar för att skapa hållbara och hälsofrämjande aktiviteter. Med pedagogiskt ledarskap som centralt tema är boken en ovärderlig resurs för blivande aktivitetsledare. Boken ingår i HypocampusCares kurslitteratur för barn och fritid.

Boken erbjuder en omfattande introduktion till arbete inom fritids- och friskvårdsverksamheter. Verksamhetsdrift, organisation och ekonomi är centralt. Läsaren får lära sig att planera, genomföra och utvärdera aktiviteter samt att anpassa dem för olika målgrupper, såsom personer med funktionsnedsättningar. Vi belyser affärsidéer, marknadsföring, kundservice och yrkesetik, samtidigt som hållbarhet och hälsa integreras i arbetssätt och materialval.

I Fritid och friskvård nivå 1 ingår praktiska färdigheter inom badbevakning, livräddning, första hjälpen och säkerhetsarbete, liksom skötsel och drift av fritidsanläggningar. Läsaren får också insikter i hur kommunikation och samarbete kan stärka arbetslag och kundkontakt, samt hur pedagogiskt ledarskap kan användas i olika situationer. Boken ingår i HypocampusCares kurslitteratur för barn och fritid.

Boken utforskar fritidens roll som begrepp och fenomen, samt dess betydelse för individer, grupper och samhället i stort. Läsaren får insikter i hur fritid påverkar hälsa, lärande och personlig utveckling. Samtidigt behandlas vilka faktorer som formar människors fritidsvanor och aktiviteter i olika åldrar. Fokus ligger också på fritidens roll för människor med funktionsnedsättningar och dess betydelse inom turism och regional marknadsföring.

Fritidskunskap nivå 1 belyser centrala begrepp och politiska mål inom fritidsområdet, samtidigt som den ger en historisk och internationell översikt av fritids- och idrottsrörelsens utveckling. Frågor om samhällsstöd, normer och jämställdhet inom fritidsaktiviteter och idrott tas upp, liksom sambandet mellan levnadsvanor och hälsa. Boken ingår i HypocampusCares kurslitteratur för barn och fritid.

Boken ger en djupgående introduktion till förskolans och fritidshemmets organisation, målsättningar och verksamhetsformer. Läsaren får kunskap om hur aktiviteter kan planeras och anpassas utifrån barns individuella och gruppbaserade behov med fokus på ålder, erfarenhet och situation. Vi utforskar skapande verksamheter såsom drama, musik och byggande, samt aktiviteter i naturen och teknikens roll i vardagen.

Förskolan & fritidshemmets arbete nivå 1 betonar säkerhet, dokumentation och utvärdering, samt vikten av ett demokratiskt och etiskt förhållningssätt i mötet med barn och deras anhöriga. Centrala lagar och bestämmelser, inklusive allemansrätten och sekretess, presenteras i relation till verksamheterna. Kommunikation, samverkan och det sociala samspelets betydelse för lärande är genomgående teman. Även reflektion och problemlösning i pedagogiska sammanhang. Boken ingår i HypocampusCares kurslitteratur för barn och fritid.

Boken erbjuder en grundläggande introduktion till vård och omsorg. Den täcker centrala ämnen som anatomi, fysiologi och vanligt förekommande sjukdomar. Läsaren får kunskap om personlig omvårdnad såsom hygien, kost och vätska, rehabilitering och egenvård.

Grundläggande vård och omsorg nivå 1 belyser basala hygienrutiner, smittspridning och ergonomiska hjälpmedel för säker och effektiv omvårdnad. Praktiska moment som första hjälpen och HLR (hjärt-lungräddning) ingår, liksom hantering av läkemedel och förståelse för deras biverkningar. Etik och sekretess i vård- och omsorgsarbete betonas med koppling till lagar såsom socialtjänstlagen och LSS. Boken ingår i HypocampusCares kurslitteratur för barn och fritid.

Boken ger en grundläggande förståelse för hälsorelaterade levnadsvanor och deras påverkan på människors hälsa, med fokus på miljömässiga, historiska, internationella, sociala och kulturella perspektiv. Läsaren får kunskap om frisk- och riskfaktorer som motion, kost, stress och droger, samt centrala teorier och begrepp som KASAM (känsla av sammanhang) och det salutogena förhållningssättet.

Hälsopedagogik nivå 1 tar upp vikten av delaktighet, jämställdhet och inflytande för människors hälsa och utforskar metoder för folkhälsoarbete och hälsofrämjande insatser på individ-, grupp- och samhällsnivå. Här inkluderas praktisk vägledning i att planera, genomföra och utvärdera hälsofrämjande aktiviteter, liksom verktyg för yrkesetisk och pedagogisk kommunikation i hälsorelaterade möten. Boken ingår i HypocampusCares kurslitteratur för barn och fritid.

Boken introducerar grundläggande begrepp och teorier inom pedagogik. Den ger en bred översikt över hur kunskap, lärande och utbildning har utvecklats över tid. Fokus ligger på hur individer och grupper påverkas av pedagogiska förhållningssätt och arbetssätt.

Läsaren får praktisk vägledning i att planera, genomföra och utvärdera aktiviteter. Dessutom ges insikter i pedagogiskt ledarskap, kommunikation och samverkan. Här behandlas också aktuella lagar, sekretess och etiska perspektiv inom pedagogiska verksamheter. Boken ingår i HypocampusCares kurslitteratur för barn- och fritidsutbildningen.

Boken bygger vidare på grunderna i Pedagogik 1 och fördjupar kunskaperna om människors villkor för lärande och växande. Läsaren får utforska olika lärmiljöer, arbetssätt och metoder samt deras betydelse för lärandet. 

Pedagogik nivå 2 tar upp konflikthantering, genus- och jämställdhetsperspektiv samt vikten av likabehandling. Här presenteras också hur sociala och kulturella faktorer påverkar interaktion och kommunikation. Praktiska verktyg för samtal, informationshantering och användning av IT i pedagogiskt arbete inkjluderas. Boken ingår i HypocampusCares kurslitteratur för barn och fritid.

Boken fördjupar de tidigare kunskaperna från Pedagogik 1 och Pedagogik 2 och erbjuder en avancerad förståelse för lärande och utveckling i olika sammanhang. Fokus ligger på ledarens roll och hur man med hjälp av pedagogiska metoder kan främja utveckling för individer och grupper. 

Pedagogik nivå 3 behandlar konflikthantering, arbetsmiljöarbete och internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter. Läsaren får också verktyg att använda rollspel, drama och strategier för att förbättrar kommunikation och samarbete. Boken ingår i HypocampusCares kurslitteratur för barn och fritid.

Bok ger en heltäckande introduktion till pedagogiskt arbete och utforskar människors olikheter, förutsättningar och möjligheter för lärande och deltagande i olika sammanhang. Fokus ligger på inkluderande arbetssätt, leken och skapandets betydelse för utveckling samt pedagogers och andra vuxnas roll i att stödja lärande. Läsaren får praktisk vägledning i att planera, genomföra och utvärdera pedagogiska verksamheter med hjälp av skapande aktiviteter som drama, musik och digitala verktyg.

Pedagogiskt arbete nivå 1 betonar hållbar utveckling, konflikthantering och säkerhet, såsom första hjälpen och ergonomi. Dessutom belyser vi språkets och kommunikationens roll som pedagogiska redskap. Med en tydlig koppling till lagar, läroplansmål och yrkesetik, ger boken verktyg för samarbete med arbetslag, vårdnadshavare och andra yrkesgrupper. Boken ingår i HypocampusCares kurslitteratur för barn och fritid.

Boken introducerar grunderna inom socialt arbete och ger en historisk överblick över socialpolitikens och det sociala arbetets framväxt. Läsaren får en bred förståelse för hur sociala myndigheter och stödverksamheter arbetar, samt insikter i viktiga begrepp och teorier inom området. Fokus ligger på centrala lagar, som socialtjänstlagen och offentlighets- och sekretesslagen, samt yrkesetiska frågor och arbetsmiljö.

Socialt arbete nivå 1 ger praktisk vägledning i att planera, genomföra och utvärdera insatser och aktiviteter med utgångspunkt i individens behov. Dessutom utforskar vi kommunikation och samverkan i sociala sammanhang utforskas. Boken ingår i  HypocampusCares kurslitteratur för barn och fritid.

Boken bygger vidare på kunskaperna från Socialt arbete 1 och fördjupar förståelsen av sociala verksamheters roll i samhället, exempelvis offentliga, privata och frivilliga organisationer. Läsaren får utforska skydds- och stödinsatser för utsatta grupper, anmälningsplikten och FN:s konventioner med fokus på barnets rättigheter.

Yrkesetiska frågor, normer och värdekonflikter behandlas, liksom kommunikationens roll i att främja samarbete och delaktighet. Praktiska metoder för planering, genomförande och dokumentation av sociala insatser presenteras tillsammans med riktlinjer för säkerhet och arbetsmiljö. Boken ingår i HypocampusCares kurslitteratur för bbarn och fritid.

Boken introducerar grunderna inom det specialpedagogiska området. Den ger en historisk och teoretisk förståelse för begrepp som funktionsnedsättning, delaktighet och likvärdighet. Läsaren får kunskap om lagar och bestämmelser som styr insatser, inklusive LSS och SoL, samt hur miljön och specialpedagogiska arbetssätt påverkar människors möjligheter till delaktighet. 

Specialpedagogik nivå 1 presenterar praktiska verktyg för planering, genomförande och utvärdering av insatser, tillsammans med metoder för bemötande och kommunikation anpassade till olika behov. Här betonas ett etiskt och pedagogiskt förhållningssätt i möten och samarbeten. Boken ingår i HypocampusCares kurslitteratur för barn och fritid.

Boken bygger vidare på Specialpedagogik 1 och fördjupar läsarens förståelse för hur organisationer, insatser och arbetssätt inom området funktionshinder kan främja delaktighet och tillgänglighet. Fokus ligger på begrepp som normalitet, inkludering och diagnos. Här behandlas hur specialpedagogiska hjälpmedel och metoder kan användas i olika sociala och pedagogiska sammanhang. 

Specialpedagogik nivå 2 utforskar yrkesroller, attityder och möjligheter att stödja människors lärande och delaktighet, samtidigt som vi belyser lagar om arbetsmiljö och säkerhet. Kommunikationens betydelse i att skapa delaktighet och samarbete betonas genom alternativa och kompletterande strategier. Boken ingår i HypocampusCares kurslitteratur för barn och fritid.

Pris per bok

169 kr Inklusive moms
  • 36 månaders licenstid
  • Full tillgång till Cortexios studieflöde direkt efter köp, med instuderingsfrågor, pedagogiska filmer och illustrationer.

Skräddarsytt paket

Boka möte för pris kr Yearly
  • Möjlighet till kurser med skräddarsytt innehåll efter era behov
  • Integration med befintligt LMS för sömlöst användarflöde

Lärarhandledningar

345 kr Inklusive moms
  • 12 månaders licenstid
  • Tillgång till utskrivningsbara övningsprov, instuderingsfrågor, begreppslistor och lektionsförslag med tillhörande bildspel

Vi erbjuder tryckt kurslitteratur

Digitala läromedel har många fördelar, men vissa föredrar att läsa i en fysisk bok. Därför kommer vi även att erbjuda tryckt kurslitteratur för barn och fritid i vårt sortiment under 2025. När du köper våra fysiska böcker så får du dessutom tillgång till allt det digitala materialet i Cortexio!

Pris: 379 kr per bok, exklusive moms